In intreaga zootehnie se aplica principiile geneticii cu scopul obtinerii de exemplare cat mai bune, mai rezistente la boli, mai frumoase si mai apropiate de standardele raselor in cauza.
In chinologie, teoretic, consangvinizarile ar trebui facute pentru formarea acelor linii de amelioratori genetici si doar in baza a cat mai multor informatii despre fiecare din exemplarele dupa care se face consangvinizarea. De aceea aceste consangvinizari devin foarte importante pentru orice rasa canina si crescatorul si clubul de rasa din care face parte ar trebui sa faca si o urmarire stricta a acestor produsi de consangvinizare.
In cadrul clubului National de Caini Ciobanesti Romanesti CNCCR se discuta cu fiecare crescator in parte atunci cand se solicita ofertele de masculi pentru monta de catre fiecare crescator si se explica caz cu caz ce se poate obtine in fiecare situatie.
Decizia apartine crescatorului care o ia insa perfect informat fiind despre fiecare mascul oferit: genealogie, rezultate la monta, palmares,etc
Din nefericire in cadrul ACHR se fac consangvinizari in mod haotic, se fac consangvinizri repetate, nu se respecta deloc principiile geneticii,etc
Rezultatele negative ale acestor practici gresite se pot vedea cu ochiul liber: scaderea taliei, carectere psihice slabe, capete mici cu boturi ascutite, aspecte ogaroide, osatura subtire,etc la ciobanescul romanesc carpatin.
Din nefericire astfel de caini cu asmenea genealogii, cad exclusiv in grija cumparatorilor neavizati in timp ce inconstientii care au realizat asemenea experimente isi iau banii si dispar.
Vom prezenta mai jos cazuri de genealogii de acest gen total gresite si de multe ori false.
Prin studierea cartii de origine facuta de catre clubul lui Inclezan
www.carpatinclub.ro/genealogie/
se va observa cu usurinta ca majoritatea acelor exemplare de acolo sunt cu astfel de consangvinizari gresite in genealogiile lor.